Bez citrónu ani ránu

Kdo by neznal malé žluté nebo zelené ovoce, které má jednu specifickou vlastnost. Už při vyslovení jeho názvu, se nám zalijí ústa slinami. Citron. Funguje to? Tak to by měl, Ivan Petrovič Pavlov, radost.
o   Plod citronovníku, který k nám přišel zřejmě z jihovýchodní Asie, má pro nás velký význam. A nejen pro naše zdraví.
o   Produkty, které jsou z něho vytvářeny, už jsou pro nás nepostradatelné.
o   Jen s tím vitamínem C, to u něho nebude tak horké. Je spousta jiných druhů ovoce, které ho mají mnohem více. To ale citronu, na důležitosti, vůbec neubírá.

plátek citronu
Do omáček i sladkostí

Nejdůležitější a nejpoužívanější je citronová šťáva.
Používá se do
·        čajů, které pak krásně voní a chutnají
·        omáček – zvláště svíčková se neobejde bez jeho chuti a vůně
·        osvěžujících nápojů, které oceníme v parném létě.
Pokud chceme citronovou šťávu zpracovat dál, můžeme ji použít na výrobu šťávy do vody nebo sodovky. Jestliže ji svaříme s cukrem, je výborná.

V mnoha domácnostech je oblíbený litý perník, který má, na svém hřbetu, citronovou polevu.
–         Její výroba je velice jednoduchá.
–         Stačí smíchat citronovou šťávu, moučkový cukr a třít tak dlouho, dokud nevznikne hladká kaše.
–         Na perníku krásně ztuhne a dá mu nenapodobitelnou chuť.

moučník s citronem
Nezbude ani slupka

·        Jestliže v létě zavítáte k některému zmrzlinovému stánku, určitě tam bude ve vaničce, vedle klasické vanilkové a čokoládové zmrzliny, i citronová.
·        Pokud čtete etikety na výrobcích, které kupujete v obchodních domech, jistě jste zaregistrovali, že mnoho produktů citronovou šťávu obsahuje. Například
–         majonézy
–         některé tatarské omáčky
–         limonády
–         sušenky
–         marmelády
–         dortové krémy.

Jestliže už jsme spotřebovali dužninu, rozhodně nezahazujeme ani slupky. Jsou výborným odpuzovačem molů ve skříních. A pokud přidáme citronovou kůru do pračky s bílým prádlem, bude ještě bělejší.